Datasähköllä valvontakamera autotalliin

Asiakkaalla oli omakotitalo ja muutaman metrin päässä talosta sijaitsi autotalli, johon haluttiin valvontakamera. Internet-yhteydestä olisi muutakin hyötyä tallissa. Varaosatoimittajien nettisivujen selaaminen helpottuisi ja voisi työn lomassa kuunnella vaikkapa nettiradiota.

Ethernet-kaapelointi olisi ollut verkkoyhteyden nopeuden ja toimivuudenkin kannalta paras ratkaisu. Koska sitä ei kuitenkaan ole alun perin tehty, olisi se vaatinut melkoisen kaapelointityön. WiFi-yhteys oli jo aikaisemmin todettu ongelmalliseksi. Talon paksujen seinien ja tallin hyvän paloeristyksen johdosta langaton signaali ei kuulunut talliin lähes ollenkaan, vaikka tukiasema oli talossa lähellä tallia. Tämä ei myöskään olisi ollut talon muun verkon kannalta hyvä paikka tukiasemalle, joten tästäkään vaihtoehdosta ei olisi ollut helpolla tallin verkottajaksi.

Seuraavaksi mietintään otettiin datasähkö, josta onAsus PL-E52P ollut aikaisemmin hyviä kokemuksia talon sisäisissä verkkoratkaisuissa. Tuumasta toimeen ja kaupasta ostamaan pari kappaletta Asus PL-E52P datasähköadaptereita. Asukset valikoituivat käyttöön helpon saatavuuden ja sähköpistokkeen läpivientimahdollisuutensa johdosta. Näin saatiin ratkaisu nopeasti käyttöön, menettämättä silti yhtään pistoketta. Käytännössä huomattiin, että Asuksen viereiseen paikkaan ei saa kuitenkaan mahtumaan kuin Euro-pistokkeen.

Adaptereita testattiin talon sisällä ja hieman pistorasioista riippuen päästiin noin 100 Mbit/s nopeuksiin. Vastaavasti Gigabitin Ethernet-kaapelilla internet yhteyden nopeudeksi mitattiin tuolloin noin 200 Mbit/s. Molemmilla tavoilla paluukaistan suhteen ei ollut rajoitteita ja upload-nopeus oli noin 15 Mbit/s. Sitten toinen adapteri vietiin talliin ja osittain yllätykseksikin yhteys nousi pystyyn muutamassa sekunnissa. Täällä ei enää päästy samanlaisiin nopeuksiin kuin talon sisäisissä yhteyksissä, mutta täälläkin yhteys oli kuitenkin noin 35 Mbit/s ja paluukaista sama 15 Mbit/s.

Vaikka yhteysnopeudet eivät olleetkaan esitteessä luvatulla tasolla, olivat ne kuitenkin enemmän kuin riittäviä. Lopputulosta voi pitää loistavana, kun ottaa huomioon sen helppouden. Asuksen adapterin perään tallissa liitettiin vielä vanha WiFi-tukiasema, jossa on myös 4 Ethernet porttia kiinteisiin yhteyksiin. Nyt tallissa on oma sisäinen langaton verkko ja kamera on kytketty kaapelilla.

Apulaiset.fi auttaa verkonrakennuksessakin ja voimme testata eri vaihtoehtojen toimivuuden ennen varsinaisten laitteiden ostopäätöstä.